Digitalisering

Digitalisering av Dia, Film och Negativ

Diabilder var populärt på 60 – 70 talet. Oftast ligger de idag bortglömda i en kartong någonstans i källaren. Idag finns tekniken som kan återskapa minnena i digital form.
När jag jobbar med diabilder så försöker jag ta fram det bästa resultatet. Därför skannar jag av dem med en bra skanner specialanpassad för just diabilder. Jag använder ett av de främsta programvarorna som kan skanna i raw-format, vilket blir ett okomprimerat original. Jag färgbalanserar, ställer in kontraster och nivåer samt lägger på lite extra skärpa innan jag är nöjd.
Jag jobbar heller med kvalité än kvantitet. Idag kan man skanna av diabilder för en låg kostnad, men då går oftast allt på automatik. Jag jobbar manuellt för varje bild jag skannar. Jag plockar dessutom ur negativen från ramar som består av plast eller glas. Detta för att återskapa ett foto som är så likt originalet som möjligt.

Fotoskanning ger ett dåligt resultat. Här fotograferar man av filmen vilket gör att man förlorar mycket av information och detaljer.
Resultat efter inskanning med glasramen. Det är stor skillnad men en hel del smuts som hamnar på bilderna.
Ett resultat jag känner mig nöjd med. Detta är fotograferat 1964, nästan 60 år sedan.
Halvformat svartvita negativ från 50-talet.

Jag skannar även negativ och har en specialskanner för 60 och 33 mm film. Jag skannar i raw-format och framkallar fotografierna i professionella bildbehandlings program. Ändrar till positiv samt fixar med färgnivåer, kontraster och skärpa.
Vid behov då skador kan förekomma så kan jag även retuschera bilderna genom att manuellt ta bort damm och repor.

Jag levererar bilderna enligt överenskommelse och kan tillhandahålla både raw-format samt jpg.

Om ni har några ytterliga frågor eller om ni skulle vilja ha hjälp med att digitalisera material så får ni gärna kontakta mig. Jag håller till i Hallstahammar men kan även hämta upp negativ / diabilder i närområdet.